Chałka z kruszonką



Ciasto:
450g mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru
szczypta soli
3 żółtka
150ml ciepłego mleka
20g drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko do posmarowania wierzchu
Kruszonka:
50g masła
50g cukru
100g mąki

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i wlać mleko, mieszać aż się rozpuszczą, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić i rosnąć.
Resztę cukru, mąki i szczyptę soli wymieszać, zrobić dołek, dodać żółtka, masło i wlać rozczyn drożdżowy, zagniatać aż powstanie elastyczne, jednolite ciasto, które będzie odchodzić od rąk – w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, ale dosłownie odrobiną. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wymieszać w misce. Masło rozpuścić w rondelku, wlać do mieszanki i wymieszać, tworząc grudkowate ciasto, wstawić do lodówki.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części i każdą na 3 kawałki, z których następnie uformować dość długie wałeczki. Z każdych 3 wałeczków zapleść chałkę (jak warkocz), tworząc podłużny bochenek, ułożyć bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić na godzinę.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec 25-30 minut, aż mocno się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!