//

Chickenburgery

Wyprowadzka to dobry sposób na to, by wyjeść różne rzeczy z lodówki i zamrażarki. U nas jeszcze znalazłam pierś z kurczaka, ostatnie resztki majonezu, śmietany, mąkę i suszone drożdze, mleko też się znalazło, a i panierka i olej też, więc postanowiłam wyczarowac z tych składników chickenburgery, musieliśmy dokupić jedynie sałatę :) Zrobienie tych burgerów naprawdę nie wymaga dużo pracy, ale wymaga odrobiny cierpliwości, bo drożdże trochę mozolnie pracują, dlatego zastąpić je można 15g świeżych drożdży.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
90


Domowej roboty bułeczki:
520g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli

Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany kwaśnej

Kurczak:
1 pierś kurczaka
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Pozostałe składniki:
sałata lodowa
olej do smażenia
mleko do posmarowania
mleko i jajko do panierowania
sezam do posypania





Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami (w tym z drożdżami). Jajko, oliwę i mleko roztrzepać w drugiej misce. W mące zrobić dołek i wlać składniki mokre, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po tym czasie uformować z ciasta wałek. Podzielić wałek na 6 częśi i formować z ciasta kule tworząc sakiewki, które następnie bardzo mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nie bać się spłaszczać, mają być szerokie i płaskie, tak, żeby potem burgera mogło było ugryźć. Nastawić piekarnik na 175 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć, przestudzić.

Wymieszać majonez ze śmietaną i wstawić sos do lodówki.
Liście sałaty umyć, osuszyć, pozbawić najtwardszych części.

Pierś z kurczaka pokroić na 4 części – najpierw w połowie na dwa płaty, a potem te dwa płaty przekroić w połowie dzieląc szpiczasty koniec i okrągło-kwadratową część. Tą drugą przekroić w poprzek na pół, tworząc kotlety, wszystkie 6 części kurczaka delikatnie rozbić.

Wymieszać bułkę tartą ze zmielonymi płatkami kukurydzianymi i przyprawami w misce. W drugiej misce umieścić mleko, a w trzeciej roztrzepać jajko. Na patelni rozgrzać olej.
Kotlety najpierw maczać w mleku, potem w panierce, następnie w jajku i znów w panierce i od razu kłaść na patelni i smażyć na złoto. Kiedy się usmażą zdejmować z patelni i kłaść na ręczniku papierowym.

Bułki przekroić w poprzek, ułożyć na spodach liście sałaty i posmarować sosem, ułożyć kotlety i przykryć całość wierzchnią częścią bułki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chickenburgery