Chili con carne



500g mielonego mięsa - użyłam wołowiny
3 dojrzałe pomidory (450g)
900ml wywaru/bulionu
1 mała zielona papryka
pół czerwonej papryki
1 malutka papryczka chilli
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki oleju
sól, pieprz
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki ostrej papryki suszonej
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej

Na dużej patelni (użyłam woka) rozgrzać olej i dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż mięso będzie mocno usmażone – aż rumiane. Wlać 400ml wywaru i zmniejszyć ogień, całość podgrzewać 10 minut, by płyn nieco odparował.
W tym czasie umyć pomidory, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać je do mięsa, dodać posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chilli, gotowac całość, aż pomidory całkiem zmiękną – około 10 minut. Cebulę i papryki umyć i pokroić w nieduże kawałki (wielkości czerwonej fasolki), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko to włożyć na patelnię i wlać 500 ml wywaru i koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewać kolejne 15 minut.
W międzyczasie odcedzić na jednym durszlaku czerwoną fasolkę i kukurydzę – nie płukać wodą! Kiedy danie na patelni będzie miało dość gęstą konsystencję dodać fasolkę, kukurydzę, pieprz cayenne i suszone papryki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!