//

Chili con carne

Cóż za danie kryje się pod tą tajemnicza nazwą? Nic innego, jak najzwyklejsze chili con carne (z hiszp. chili z mięsem). Robiłam ten gulasz pierwszy raz i nieskromnie przyznam, że wyszedł przepyszny mimo, że z mojego własnego przepisu :) Polecam Wam serdecznie, bo jest to danie szczególnie rozgrzewające w takie zimne dni i jest w sam raz dla koneserów dań mocno przyprawionych.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


500g mielonego mięsa - użyłam wołowiny
3 dojrzałe pomidory (450g)
900ml wywaru/bulionu

1 mała zielona papryka
pół czerwonej papryki
1 malutka papryczka chilli
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki oleju
sól, pieprz
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki ostrej papryki suszonej
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej





Na dużej patelni (użyłam woka) rozgrzać olej i dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż mięso będzie mocno usmażone – aż rumiane. Wlać 400ml wywaru i zmniejszyć ogień, całość podgrzewać 10 minut, by płyn nieco odparował.

W tym czasie umyć pomidory, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać je do mięsa, dodać posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chilli, gotowac całość, aż pomidory całkiem zmiękną – około 10 minut. Cebulę i papryki umyć i pokroić w nieduże kawałki (wielkości czerwonej fasolki), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko to włożyć na patelnię i wlać 500 ml wywaru i koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewać kolejne 15 minut.

W międzyczasie odcedzić na jednym durszlaku czerwoną fasolkę i kukurydzę – nie płukać wodą! Kiedy danie na patelni będzie miało dość gęstą konsystencję dodać fasolkę, kukurydzę, pieprz cayenne i suszone papryki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chili con carne
  • Chili con carne