Chińskie bułeczki z kurczakiem
Ciasto:
230g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży
1 łyżka masła
140ml mleka
Nadzienie:
225g mięsa z kurczaka (ja użyłam mięsa z ud kurzych)
1 nieduża, biała cebula, posiekana
2 łyżki oleju
kawałek świeżego imbiru, startego (ilość wg uznania)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz czarny
100g czerwonej lub żółtej papryki pokrojonej w kostkę
Ponadto:
1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania
Mięso pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać sos sojowy z imbirem, miodem i 1 łyżką oleju, włożyć mięso, wymieszać i odstawić do lodówki.
Mleko umieścić w garnuszku z masłem i cukrem, podgrzać, by całość była ledwie letnia, zestawić z ognia i mieszać, aż masło się rozpuści – wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i zrobić dołek, w dołek wlac rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – gdyby się kleiło, można podsypać odrobiną mąki, włożyć ciasto do miski, prykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Na patelni (lub woku) rozgrzać pozostały olej, wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć około 5 minut, następnie dodać cebulę i paprykę, smażyć około 2 minuty, na koniec przyprawić do smaku – odstawić, by całość wystygła.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 8 części i każdą z nich wałkować na cienki, okrągly placek, nakładać nadzienie i zakleić krawędzie ciasta – układać bułeczki na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) zlepieniem do dołu, przykryć i nastawić piekarnik na 190 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać obficie sezamem, wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, upieczone podawać od razu – ja podałam z domowej roboty słodkim sosem chilli.
Przepis pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!