Chleb na zakwasie bez wyrabiania
Zaczyn:
250g zakwasu żytniego
200g przefiltrowanej, letniej wody
1 łyżka cukru
200g mąki żytniej lub pszennej (w zależności, jaki chlebek chcemy)
Chleb:
cały zaczyn przygotowany poprzedniego dnia i wyrośnięty
150g letniej, przefiltrowanej wody
dwie garści ulubionych ziaren (słonecznik, len brązowy) + trochę na spód formy
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
350g mąki (ja pomieszałam graham z orkiszową i razową pszenną)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 12 godzin. Do zaczynu w misce dolać wodę, dodać resztę składników (oprócz mąki) i dokładnie wymieszać na rzadką masę. Wsypać odważoną mąkę/mąki i wymieszać, tworząc bardzo gęstą masę. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę. Po tym czasie wysypać formę ulubionymi ziarnami – jeśli jest metalowa, to polecam wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wygładzić z wierzchu zwilżoną pod zimną wodą dłonią i oprószyć mąką, można naciąć. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce na dwie godziny. Nagrzać piekarnik do 230 stopni, wstawić chleb do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb od razu wyjąć z piekarnika i z formy i studzić na kratce.
Chlebek Judi możecie zobaczyć klikając w piękne zdjęcie poniżej:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!