Chleb na zakwasie z miodem i orzechami laskowymi
Zaczyn:
100g czynnego zakwasu żytniego
100g mąki żytniej typ 720
100ml przegotowanej lub przefiltrowanej wody
Ciasto właściwe:
cały gotowy zaczyn
200g mąki żytniej typ 720
120g mąki pszennej tortowej
2 łyżki miodu akacjowego - płynnego
2 garście orzechów laskowych
100ml ciepłej wody
1 łyżka soli
Składniki zaczynu wymieszać do uzyskania gęstego ciasta, przykryć ściereczką i odstawić na noc, na około 12 godzin.
Rano wymieszać w dużej misce obydwie mąki z solą, dodać zaczyn i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Sparzyć orzechy laskowe wrzątkiem, odcedzić, osuszyć i wgnieść je do ciasta chlebowego.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski, po godzinie ciasto wyrobić i znów włożyć do miski. Po kolejnej godzinie znów zagnieść ciasto i kulę włożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, odstawić na 2 godziny.
Nastawić piekarnik na 230 stopni, włozyć na spód blaszkę z wodą. Chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć i wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Piec 15 minut i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec jeszcze 10 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i przełożyć go na kratkę, by całkowicie wystygł.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!