//

Chleb na zakwasie z ziemniakami

Zupełne zaskoczenie - chleb z ziemniakami? I do tego na zakwasie. Ten chlebek jest dość zwarty, ale bardzo ciekawy w smaku i naprawdę smaczny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
65 + wyrastanie


Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
180g mąki żytniej (pół na pół typ 720 i 2000)
170ml letniej wody

Chleb:
Zaczyn j.w.
250g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
2 łyżki soli
600g mąki chlebowej (żytniej typ 720)
300ml letniej wody

Ponadto:
tłuszcz do wysmarowania formy
otręby





Zakwas wymieszać z mąką i wodą i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 36 godzin, co jakiś czas wymieszać.

Po tym czasie ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z przesianą przez sito mąką, dodać zaczyn i mieszając wlewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto – będzie dość luźne.

Formę na chleb (keksówkę 22cm) wysmarować olejem i wysypać otrębami, wsadzić ciasto chlebowe, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik nastawić na 230 stopni, chlebek naciąć z wierzchu wzdłuż, do nagrzanego wstawić chlebek i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż chlebek będzie rumiany.

Wyjąć chleb z piekarnika i wyłożyć na kratkę, by ostygł.

 

Przepis- pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chleb na zakwasie z ziemniakami