Chleb odmieniający życie
135 g łuskanych ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych - w oryginale (ja zastąpiłam je 10g płatków migdałowych, 50g pestek dyni i 50g orzechów pekan)
145 g płatków owsianych
4 łyżki łupiny babki jajowatej (lub zmielonej babki płesznik)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
350ml ciepłej wody
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki i sól. W innym naczyniu połączyć olej z ciepłą wodą, aż ten zrobi się płynny, dodać też syrop klonowy. Połączyć obie mieszanki ze sobą, wymieszać na równie wilgotną masę.
(Wersja na Thermomix: do naczynia miksującego wlać płyny i wymieszać – czas 10 s., o. 3, wsypać wymieszane w misce ziarna i wymieszać – obroty odwrotne, czas 1 min, o. 2.)
Keksówkę ok. 20x11x8cm (dł.xszer.xwys.) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch łyżką, aby był całkiem równy i w miarę gładki. Przykryć foremkę folią i wstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na całą noc).
Nagrzać piekarnika do 175°C, foremkę wyjąć z lodówki, wstawić do piekarnika na środkowy poziom i piec 25 minut, po czym wyjąć chleb z papierem, przełożyć na kratkę w piekarniku i piec dalej 35-40 minut. Gorący wyjąć, przełożyć na kratkę, by wystygł.
Chleb kroić gdy całkowicie wystygnie.
Uwaga: spożywając większe ilości tego chleba należy również zwiększyć ilość spożywanej wody, ponieważ siemię lniane i babka mocno absorbują płyny z organizmu.
Przepis na ten wspaniały wypiek znalazłam na blogu My New Roots.
Ten bochenek powstał specjalnie z myślą o tegorocznym Światowym Dniu Chleba, który przypada 16 października.
I baked this loaf specially for World Bread Day 2015.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!