Chleb paprykowy z pietruszką
520g mąki pszennej tortowej (lub chlebowej jak ktoś woli)
100ml ciepłego mleka
150ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju lub oliwy
ok. 100g czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
3 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
1 łyżka słodkiej, suszonej mielonej papryki do posypania
mleko do posmarowania
Drożdże rozpuścić z cukrem (mieszać, aż się rozpuszczą) i zalać mlekiem wymieszanym z wodą, odstawić do spienienia.
W misce wymieszać mąkę z papryką, pietruszką i solą i wymieszać wszystko razem z rozczynem drożdżowym i oliwą. Przez 10 minut wyrabiać dokładnie masę, aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto. Oprószyć je mąką, wstawić do miski i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Piekarnik nastawić na 185 stopni, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, oprószyć cienką warstwą słodkiej papryki i pokroić je na pasy wybranej szerokości, położyć pasy na sobie i przeciąć je tworząc kwadraty. Kwadraty układać obok siebie, posmarować wierzch mlekiem i wstawić formę do piekarnika.
Piec chlebek 25-35 minut, po upieczeniu wyjąć go z piekarnika i z formy i studzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!