Chleb pszenny na żytnim zakwasie
Zaczyn:
25g czynnego zakwasu żytniego
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
80ml ciepłej wody
Chleb:
cały przygotowany zaczyn
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej tortowej
140ml ciepłej wody
1 łyżka soli
Wieczorem składniki zaczynu wymieszać – ma wyjść gęsta masa, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Następnego dnia wymieszać mąki z wodą i solą, zagnieść i odstawić na 20 minut pod przykryciem. po tym czasie dodać zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut – w razie potrzeby podsypać trochę mąką lub dodać ciepłą wodę. Włożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.
Ciasto powinno być elastyczne i w momencie złapania go w rękę powinno swobodnie opadać w dół – ma być luźne, ale nie klejące.
Po tym uformować z ciasta prostokąt na wysypanym mąką blacie, zwinąć w saszetkę i włożyć zwinięciem w dół z powrotem do miski, odstawić na kolejną godzinę, kiedy podwoi objętość czynność powtórzyć i znów odstawić na godzinę.
Uformować bochenek i ułożyć go w koszyku do wyrastania sklejeniem do góry, przykryć ściereczką. Odstawić na 3 godziny. Bochenek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i ponacinać go ostrym nożem lub żyletką. Piec 15 minut w naparowanym piekarniku w 230 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec kolejne 15 minut.
Wyjąć bochenek i położyć na kratkę kuchenną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!