Chlebek bananowy Sophie Dahl



4 dojrzałe banany
75g miękkiego masła
150g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub olejku)
170g mąki pszennej tortowej
opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować keksówkę 20cm – wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Banany umyć, obrać ze skórki, odciąć końcówki i rozgnieść w misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i zamieszać, dodać banany, sodę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, dobrze całość wymieszać.
Cały czas mieszając, delikatnie i stopniowo wsypywać mąkę, na końcu dodać orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i całość wstawić do piekarnika.
Piec chlebek około 40-50 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Chlebek można jeść bezpośrednio po wystudzeniu, ale pyszny będzie także przypieczony w tosterze i posmarowany masłem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!