Chlebek do święconki



150ml mleka
25g masła
1 lyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
220g mąki pszennej
60g mąki kukurydzianej

Mleko wlać do rondelka, dodac masło, sól i cukier, podgrzewać, aż masło się roztopi, zestawić rondelek z ognia i przestudzić, by płyn był ledwie letni. Kiedy płyn ostygnie, wkruszyć do niego drożdże, rozpuścić mieszając i odstawić na 15 minut, by całość się spieniła.
W misce wymieszać mąki, zrobić dołek i wlać płyn, wyrobić dokładnie gładkie, elastyczne ciasto, zostawić je w misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 2-3 części.
Z ciasta uformować podłużne bochenki lub też porcje umieścić w małych, prostokątnych foremkach, oprószyć mąką i naciąć, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić chlebki i piec 13-15 minut, aż się zarumienią, upieczone wyjąć od razu z piekarnika i przestudzić na kratce.
THERMOMIX:
Mleko wlać do naczynia miksującego, dodać masło, cukier i wkruszyć drożdże, mieszać – 2 min., 37st., o. 3. Pozostawić masę na ok. 15 minut. Do spienionego płynu w naczyniu miksującym przesiać obydwie mąki i sól, zagnieść – 1-2 min., o. Interwał. Pozostawić ciasto w maszynie, by wyrosło przez ok. 40 minut, po tym czasie wyjąć z naczynia miksującego, zagnieść i podzielić na 2-3 części.
Z ciasta uformować podłużne bochenki lub też porcje umieścić w małych, prostokątnych foremkach, oprószyć mąką i naciąć, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić chlebki i piec 13-15 minut, aż się zarumienią, upieczone wyjąć od razu z piekarnika i przestudzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!