Chłodnik truskawkowy
100ml zimnej wody
100ml zimnego soku jabłkowego
50g cukru pudru lub miodu
pół łyżeczki przyprawy korzennej
100ml maślanki
500g świeżych, oczyszczonych truskawek
do podania: gęsty jogurt grecki
Truskawki pokroić w kawałki i włożyć je do misy blendera, truskawki zmiksować na gładki mus. Wlać wodę, sok jabłkowy i maślankę, dodać cukier puder i przyprawę i miksować na gęsty koktajl – około 1 minuty.
Rozlać masę do kokilek lub miseczek, włożyć do zamrażarki na około 30 minut, po tym czasie podawać – można z jogurtem greckim.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki, zmiksować – 10s., o. 6.
Wlać sok jabłkowy, wodę, maślankę i dodać cukier puder oraz przyprawę, zmiksować – 10s., o. 8.
Rozlać chłodnik do miseczek lub kokilek, wstawić na 30 minut do zamrażarki, podawać na zimno – można z kleksem z jogurtu greckiego.
Przepis pochodzi z francuskiej książki „Desserts light”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!