//

Chowder z brokułem i kukurydzą

Często oglądam programy Marthy Stewart, jest dla mnie wielka inspiracją, robiłam z jej przepisów już nawet dwa ciasta, wyszły świetnie, przyszedł czas i na zupę, tym razem również się nie zawiodłam! Chowder to gęsta, kremowa, sycąca zupa, najczęściej przygotowywana z użyciem śmietanki lub mleka, idealna na zimowy obiad. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


50g wędzonego boczku
3 łyżki masła
1 średnia cebula
4 łyżki mąki pszennej
1l bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
1 duży, obrany z łupinki ziemniak
100-150g różyczek brokuła
pół puszki kukurydzy konserwowej
½ łyżeczki suszonego tymianku
50ml śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku





Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż ładnie się zarumieni (tłuszcz wytopi się sam), przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć.

W garnku podgrzać bulion. Patelnię umyć, osuszyć i roztopić na niej masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli, wsypać mąkę, zamieszać i podlać całość dwoma chochelkami gorącego bulionu, całość po chwili przełożyć do reszty bulionu w garnku i rozmieszać trzepaczką, by nie było grudek.

Do bulionu dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i różyczki brokuła, gotować całość, aż brokuł i ziemniaki będą miękkie.

Po tym czasie wlać śmietankę, włożyć połowę smażonego boczku, doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą i wsypać odcedzoną kukurydzę. Podawać zupę posypaną kawałkami usmażonego boczku.

Inspiracja przepisem Marthy Stewart.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chowder z brokułem i kukurydzą
  • Chowder z brokułem i kukurydzą