Chowder ze szparagami i łososiem
1 biała cebula
3 łyżki masła
4 płaskie łyżki mąki
1 litr bulionu (rosołu, wywaru z mięsa, etc.)
1 duży, obrany ziemniak
300g szparagów zielonych
mała puszka kukurydzy konserwowej (lub 1/2 dużej puszki)
pęczek koperku
50ml śmietanki kremówki 18% (słodkiej)
125g łososia wędzonego na ciepło
Ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, szparagi obrać i pokroić w poprzek w plasterki, główki zostawić całe, kukurydzę odcedzić na sicie, a koperek drobno posiekać. Łososia podzielić palcami na mniejsze kawałki (ten wędzony na ciepło zawsze ładnie się rozwarstwia).
W garnku podgrzać bulion, by był ciepły. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić, wlać 1 chochelkę bulionu, energicznie mieszając na patelni, następnie wlać jeszcze jedną i potem jeszcze dwie, za każdy razem wtedy, kiedy masa zaczyna gęstnieć. Gotujący się płyn wlać do bulionu, zamieszać trzepaczką by nie było grudek i podgrzewać. Włożyć pokrojonego ziemniaka i szparagi i gotować na niewielkim ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum, wlać śmietankę, dodać koperek i kukurydzę oraz kawałki łososia, podgrzewać razem jeszcze ok. 5 minut, delikatnie mieszając. Podawać od razu (zupa na drugi, trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza).
Moje uwagi:
Ci, którzy nie przepadają za łososiem, mogą zastąpić rybę wędzonym boczkiem, wystarczy pokroić go w drobną kostkę, usmażyć na patelni do zarumienienia i dodać do zupy razem ze śmietankę, koperkiem i kukurydzą.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!