Chrupiące bułeczki z lubczykiem
450g mąki pszennej tortowej
35g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200ml ciepłego mleka
4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
mleko do posmarowania
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać roztopione (i ostudzone) masło i drożdże oraz wodę i lubczyk i zagnieść gładkie, elastyczne, jednolite ciasto, włożyć je do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, podzielić je na 6 części i każdą z części podzielić na 3 części, z każdej częsci uformować wałeczek, wałeczki spleść ze sobą, zakręcić i skleić ze sobą końce (można oczywiście uformować z ciasta jedynie kule). Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po zapleceniu wszystkich bułeczek przykryć je ściereczką nastawić piekarnik na 190 stopni, a kiedy się nagrzeje posmarować bułeczki mlekiem i wstawić je do piekarnika. Piec 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Wyjąć bułeczki z piekarnika i wystudzić na kracie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!