//

Chrupiące skrzydełka

Kiedy zobaczyłam przepis na te skrzydełka u Aldi na blogu Psoty Psotki, od razu zastanawiałam się, kiedy będę mogła je zrobić. Cóż mogę więcej powiedzieć, oprócz tego, ze uwiodły mnie pieknym wyglądem? A to, że wyszły naprawdę świetne, chrupiące, aromatyczne, przepyszne!!! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Skrzydełka:
1 płaska łyżeczka soli
2 czubate łyżeczki suszonej chilli w proszku
50g bułki tartej
4 kurze skrzydełka
mąka
1 jajko
1l bulionu lub wywaru
1 kostka smalcu + 200 ml oleju do smażenia (może być sam olej)

Sałatka (przepis własny):
4 liście sałaty lodowej
2 garście rukoli
6 liści kapusty pekińskiej
6 rzodkiewek
1 pomidor
1 ogórek gruntowy
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek





Skrzydełka:

Bulion wlać do garnka i podgrzewać (może być z kostki).
Skrzydełka umyć i podzielić na części, wyrzucając ostatnią, najchudszą część bez mięsa. Włożyć kawałki do garnka z wrzącym bulionem i gotować 20-30 minut.
W moździerzu utrzeć sól z chilli i wymieszać całość z bułką tartą, można nawet przesiać przez sito, żeby sie lepiej wymieszało.
Ugotowane skrzydełka odcedzić, położyć na ręczniku papierowym, by lekko przestygły.
Do niedużego garnka lub do patelni z wysokimi brzegami włożyć smalec i wlać olej, włączyć ogień, by tłuszcz się nagrzewał.

Skrzydełka obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w bułce tartej, kłaść na gorący olej i smażyć z obydwu stron na złoto. Usmażone skrzydełka wyjmować na ręcznik papierowy i podawać od razu.

Pyszny przepis na skrzydełka z bloga Aldi – Psoty Psotki.

 

Sałatka:

W razie potrzeby można dodać jeszcze np. szczypiorek czy cebulkę, a także paprykę w różnych kolorach, ważne, by sałaty się zmacerowały (ale może być sama sałata lodowa) a reszta warzyw chrupała.

Liście sałat porwać, rukolę wrzucić po prostu do miski i wymieszać z posotałymi sałatami. Pomidora pokroić, pozbawić miąższu z ziarenkami i pokroić w kostkę, dodać do sałat. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kawałeczki, rzodkwieki również, dodać do sałat, przyprawić pieprzem i solą, dodać oliwę i wymieszać.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chrupiące skrzydełka
  • Chrupiące skrzydełka