Chrupiący kurczak z nerkowcami
pół piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 czerwona, słodka papryka
pół szklanki pędów bambusa
1 biała część dużego pora
2 garście uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
3-4 gałązki szczypioru
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonego chilli w proszku
5 łyżek bulionu drobiowego
makaron "noodle" do podania lub ryż ugotowany na sypko
Najpierw przygotować warzywa i sos.
Paprykę, pora umyć i pokroić paprykę w kostkę, a pora w 1-cm półplasterki. Pędy bambusa pokroić w takie kawałki, jak paprykę. Szczypiorek posiekać niezbyt drobno, wymieszać wszystko w misce.
Wymieszać w miseczce olej sezamowy, sos sojowy, chilli i bulion.
Kurczaka pokroić w 2-centymetrowe kawałki, posolić. W miseczce roztrzepać jajko i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozgrzać olej na patelni lub woku, na rozgrzany olej wrzucać kawałki kurczaka maczane w jajku i smażyć na złoto około 1,5 minuty, wyjmować szczypcami lub łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.
Zlać olej z patelni (zostawić około 2-3 łyżki), wrzucić warzywa, zamieszać, dodać orzechy nerkowca i wlać przygotowany sos, smażyć całość około 2 minut. Dodać mięso i smażyć, mieszając około pół minuty.
Podawać na półmisku wyłożonym ryżem lub makaronem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!