Ciasteczka bitki (baletki)
3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
80g drobnego cukru (może być domowy z wanilią)
75g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mak do posypania
do przełożenia: marmolada różana lub dżem truskawkowy
Mąkę przesiać przez sito, z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier i cały czas ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać rózgą i wsypać przesianą mąkę, całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175°C góra/dół. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie biszkopciki na blachę, w dość sporych odstępach.
Wstawić blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec około 10 minut do zarumieniania, tak samo upiec drugą turę, ciepłe przełożyć na kratkę i wystudzić. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą – po kilku godzinach ciasteczka zmiękną, będą puszyste, wyśmienite.
Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Wypieki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!