Ciasteczka dyniowe
Ciasteczka:
200g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g cukru trzcinowego
1 jajko
50g masła
50g białej czekolady
100g puree z dyni (uzyłam dyni Hokkaido)
Lukier:
2 łyżki kwaśnej śmietany
8 łyżek cukru pudru
W garnuszku rozpuścić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż ta się rozpuści, dodać również puree z dyni i całość dokładnie wymieszać, odstawić masę, by wystygła. Wbić jajko do wystudzonej masy i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do potraw z dyni (lub do piernika) i cukier. Wmiksować mokre składniki w suche, tworząc gęste, miękkie ciasto. Ciasto przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nastawić na 170 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać niewielkie ilości masy, formować kuleczki i lekko je spłaszczać, układać w odstępach na papierze do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka 20 minut, wyjąć upieczone, polukrować na gorąco i po 5 minutach przełożyć na kratkę, by wystygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!