//

Ciasteczka przez maszynkę

Jak wiele innych sprzętów i kuchennych dupereli, maszynka do wyciskania ciastek nigdy u nas nie funkcjonowała - pamiętam, że mieliśmy chyba przystawkę do starej maszynki do mielenia mięsa, ale chyba nigdy jej nie użyliśmy :) ale, jak to już było z ciasteczkami-orzeszkami, tak i z tymi, postanowiłam przypomnieć sobie smak pysznych ciasteczek, które w dzieciństwie jadałam u babć i ich sąsiadek (ach, ploteczki i te sprawy). Te ciasteczka wychodzą niewiarygodnie kruche, delikatne, waniliowe i bardzo maślane - idealne. Coś czuję, że u nas na Święta zagoszczą właśnie one, zamiast któregoś z ciast :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 110 sztuk małych ciasteczek
Czas przygotowania (min):
45
Gotowanie/pieczenie (min):
10-12 minut każda blacha
Czas całkowity (min):
ok. 1,5 h


450g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
90g cukru pudru
szczypta soli
250g masła w temp. pokojowej
4 żółtka (również j.w.)
3 łyżki kwaśnej śmietany

dodatkowo: konfitura różana lub truskawkowa





Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą, odstawić. Do drugiej miski włożyć masło i żółtka, wanilię, kwaśną śmietanę i cukier puder, zamieszać. Wsypać mieszankę mączną i siekać nożem, aż powstaną duże grudy, wtedy też wyrobić miękkie ciasto – ma być miękkie, ale nie może kleić się do rąk.

Piekarnik nastawić na 175°C góra/dół, przygotować duże, nieporysowane blachy. Do maszynki do wyciskania włożyć ciasto, nałożyć końcówkę i wyciskać porcje ciasta na blachę – mogą być dość blisko od siebie, ponieważ nie rosną mocno.

Jeśli mamy ciasteczka z wypełnionym środkiem, wystarczy ten środek spłaszczyć palcem i nałożyć konfiturę.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka ok. 10-12 minut, aż się zarumienią, blachę od razu wyjąć, a po chwili ostrożnie przełożyć ciasteczka na kratkę, by wystygły – ciasteczka z blachy należy ściągać, póki są gorące. Blachy do piekarnika wkładać pojedynczo.

Wystudzone ciasteczka przechowywać w puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku, do tygodnia.

Przepis podpatrzyłam u Słodkiej Babeczki – troszkę go zmodyfikowałam.

ciasteczka przez maszynkę4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka przez maszynkę
  • Ciasteczka przez maszynkę