Ciasteczka przez maszynkę
450g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
90g cukru pudru
szczypta soli
250g masła w temp. pokojowej
4 żółtka (również j.w.)
3 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo: konfitura różana lub truskawkowa
Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą, odstawić. Do drugiej miski włożyć masło i żółtka, wanilię, kwaśną śmietanę i cukier puder, zamieszać. Wsypać mieszankę mączną i siekać nożem, aż powstaną duże grudy, wtedy też wyrobić miękkie ciasto – ma być miękkie, ale nie może kleić się do rąk.
Piekarnik nastawić na 175°C góra/dół, przygotować duże, nieporysowane blachy. Do maszynki do wyciskania włożyć ciasto, nałożyć końcówkę i wyciskać porcje ciasta na blachę – mogą być dość blisko od siebie, ponieważ nie rosną mocno.
Jeśli mamy ciasteczka z wypełnionym środkiem, wystarczy ten środek spłaszczyć palcem i nałożyć konfiturę.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka ok. 10-12 minut, aż się zarumienią, blachę od razu wyjąć, a po chwili ostrożnie przełożyć ciasteczka na kratkę, by wystygły – ciasteczka z blachy należy ściągać, póki są gorące. Blachy do piekarnika wkładać pojedynczo.
Wystudzone ciasteczka przechowywać w puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku, do tygodnia.
Przepis podpatrzyłam u Słodkiej Babeczki – troszkę go zmodyfikowałam.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!