Ciasteczka rozetki
125ml mleka
skórka otarta z 1/2 cytryny
20 ml spirytusu lub rumu (by ciasto nie chłonęło tłuszczu)
3 jajka
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
Zmiksować ze sobą mleko, jajka, spirytus i skórkę z cytryny. Suche składniki przesiać do miski, a następnie połączyć z mokrymi i odstawić całość na 30 minut.
THERMOMIX:
Mleko, jajka, spirytus i skórkę z cytryny zmiksować – 5s., o. 4. Przesiać resztę składników i zmiksować – 10s., o. 3,5. Ciasto odstawić na 30 minut.
Smażenie:
Foremki do ciasteczek umieścić w oleju w garnuszku, a olej rozgrzać do temp. ok. 175 stopni (jak na frytki). Gorące foremki wyjąć, lekko osuszyć z oleju (foremki muszą być gorące, ale nie wyjęte bezpośrednio z tłuszczu, bo inaczej ciasto się do nich nie przyklei, tylko odpadnie), a następnie maczać w cieście i od razu wkładać w olej – po chwili można pomóc sobie drewnianą łyżeczką i oddzielić ciastko od foremki, smażyć jeszcze chwilę, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Przestudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!