//

Ciasteczka rozetki

Właściwie mogłabym nazwać je bożonarodzeniowymi ciasteczkami skandynawskimi, bo w tamtych stronach smaży się rozetki w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Te małe, nietypowe ciasteczka nie są tak łatwe w przygotowaniu, jak się wydaje - ale kiedy nabierze się wprawy, to nie ma nic trudniejszego. Po usmażeniu smakują jak faworki (chrust), są lekkie, chrupiące i trudno się od nich oderwać (szczególnie mój Tatuś miał z tym kłopot :) Przepis na ciasteczka znalazłam w grudniowym wydaniu portugalskiego czasopisma Bimby z 2012 roku.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 50 sztuk
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
45


125ml mleka
skórka otarta z 1/2 cytryny
20 ml spirytusu lub rumu (by ciasto nie chłonęło tłuszczu)
3 jajka
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia





Zmiksować ze sobą mleko, jajka, spirytus i skórkę z cytryny. Suche składniki przesiać do miski, a następnie połączyć z mokrymi i odstawić całość na 30 minut.

THERMOMIX:
Mleko, jajka, spirytus i skórkę z cytryny zmiksować – 5s., o. 4. Przesiać resztę składników i zmiksować – 10s., o. 3,5. Ciasto odstawić na 30 minut.

Smażenie:
Foremki do ciasteczek umieścić w oleju w garnuszku, a olej rozgrzać do temp. ok. 175 stopni (jak na frytki). Gorące foremki wyjąć, lekko osuszyć z oleju (foremki muszą być gorące, ale nie wyjęte bezpośrednio z tłuszczu, bo inaczej ciasto się do nich nie przyklei, tylko odpadnie), a następnie maczać w cieście i od razu wkładać w olej – po chwili można pomóc sobie drewnianą łyżeczką i oddzielić ciastko od foremki, smażyć jeszcze chwilę, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Przestudzone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka rozetki
  • Ciasteczka rozetki
  • Ciasteczka rozetki
  • Ciasteczka rozetki