Ciasteczka waniliowe
220g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g masła w temperaturze pokojowej
190g cukru waniliowego domowej roboty
(lub cukier i ziarenka z 1 laski wanilii)
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
do posypania
Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i nadal ucierać. Na sam koniec, cały czas ucierając wsypać mąkę i połączyć w jednolitą, gęstą całość – dobrze jest użyć robota kuchennego, nie miksera.
Ciasto wstawić na 10 minut do lodówki, po czym je wyjąć i uformować wałek (ok. 25cm długości), zawinąć go w folię spożywczą, szczelnie zakręcając boki, włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Kiedy ciasto dobrze stwardnieje, położyć je na desce do krojenia i pokroić w 36 równych plasterków. Przygotować trzy arkusze papieru do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Układac ciasteczka po 12 sztuk na blachę tak by była między nimi 3-centymetrowa przerwa, oprószyć ciasteczka przygotowanym cukrem z wanilią. Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka 8-12 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią, wyjąć ciastka z piekarnika i połozyć na kratce. W ten sam sposób upiec pozostałe 24 ciasteczka.
Kiedy ciastka ostygną stają się kruche i chrupiące.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!