//

Ciasteczka z masłem orzechowym

Testując przepisy z książki "Wielka księga gotowania" postawiłam znów na ciasteczka, i znów na takie, które od dawna chciałam zrobić, ale nie miałam ku temu zbyt silnej motywacji. Muszę przyznać, że to jedne z lepszych ciasteczek, jakie w życiu jadłam, chrupiące, nie za słodkie, a co lepsze słodko-słone, po prostu idealne! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
24 sztuki
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40


300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
125g miękkiego masła
155g masła orzechowego z dużymi kawałkami orzechów
60g białego cukru
120g trzcinowego cukru
1 duże jajko lub 2 małe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie: 125g posiekanych orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni





Piekarnik nastawić na 190 stopni, przygotować dwie blachy.

W misce wymieszać sól z proszkiem, sodą, solą i (jeśli dodajemy) orzeszkami.

W dużej misce zmiksować przez 5 minut na średnich obrotach pozostałe składniki, aż utworzy się jednolita, puszysta masa. Do masy stopniowo wsypywać mąkę i miksować, aż ciasto stanie się jednolite.

Ciasto uformować dłońmi w kulę i podzielić na 24 części, z każdej części formować kulkę, lekko spłaszczać i wytłaczać wzór widelcem, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec w piekarniku około 15 minut, po czym wyjąć i pozwolić im całkowicie ostynąć – można przełożyć na kratkę.

Ciasteczka najlepiej smakują w asyście ciepłego mleka.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka z masłem orzechowym
  • Ciasteczka z masłem orzechowym