Ciasto 3Bit
8-9 paczek herbatników (po 10 sztuk)
Masa krówkowa:
słoiczek kajmaku lub puszka masy krówkowej (400g)
60ml mleka
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy na 500ml mleka)
800 ml mleka
50g cukru
130g miękkiego masła (temp. pokojowa)
Ponadto:
200 ml śmietanki słodkiej 30%
gorzka czekolada, mocno schłodzona
Z mleka odlać 200ml, resztę wlać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. W mleku w kubku rozprowadzić budynie w proszku, by całkowicie się rozpuściły, a kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać całość i energicznie mieszać, gotować tak jeszcze chwilę, mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej). Stygnącą masę można często mieszać – szybciej ostygnie. Wystudzone budynie utrzeć mikserem z masłem, na gładką masę.
Kajmak (lub masę krówkową) podgrzać z mlekiem w garnuszku.
Spód i boki blaszki wyłożyć herbatnikami, na spód wylać masę krówkową a na nią ułożyć kolejną partię herbatników. Delikatnie wyłożyć masę budyniową i przykryć herbatnikami.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i wyłożyć równą warstwą na herbatniki, wierzch oprószyć czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach (u mnie zmiksowana).
Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc – im dłużej ciasto postoi, tym smaczniejsze będzie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!