Ciasto „Bounty”
Ciasto:
6 jaj
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa kokosowa:
½ litra mleka
1-2 białe czekolady
200g masła (83%)
250g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 laska wanilii
Polewa:
20g masła
2 gorzkie czekolady
Ok. 100ml mleka
Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, ubijać dalej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie zmiksować. Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej blachę, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut – przy czym wstawić do nagrzewającego się piekarnika.
Po upieczeniu od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić go na ziemię z wysokości ok. 30-40 cm!
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kokos, dodać ziarenka z wanilii i gotować na małym ogniu około 20 minut, do zgęstnienia – ciągle mieszając.
Do gorącej masy dodać posiekane masło i pokruszoną czekoladę, mieszać, aż się roztopią. Masę dobrze wystudzić.
Rozpuścić masło, włożyć pokruszoną czekoladę i dolewać stopniowo mleko, ciągle mieszając.
Na upieczony wcześniej spód wyłożyć masę kokosową i odstawić całość do lodówki, zostawić zastygnięcia masy. Kiedy masa z wierzchu zastygnie delikatnie rozprowadzić polewę czekoladową. Można jeszcze płynną polewę posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!