Ciasto czekoladowe



Ciasto:
120 g masła
1,5 szklanki* drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej (można pominąć)
110 g gorzkiej czekolady - użyłam zwykłej gorzkiej
260 g mąki pszennej
35 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki* mleka
Polewa:
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek cukru
*szklanka to u mnie zawsze 250ml

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Blachę 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 165°C góra/dół.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestudzenia (do ciasta dodaję ciepłą i płynną).
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, miksując wbić jajka po jednym, dodać też wanilię. Dalej miksując, powoli wlewać czekoladę, a następnie na najniższych obrotach miksera, naprzemiennie dodawać porcje mieszanki mącznej i mleka, aż do wykończenia składników i powstania jednolitego ciasta.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wstawić na środkową półkę piekarnika i piec około 40 minut lub do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w rondelku, gotować na średnim ogniu, mieszając rózgą, aż powstanie gęsta, lśniąca masa o charakterystycznym aromacie – trwa to około 10 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu rozprowadzić na nim polewę. Odstawić do wystudzenia. Ciacho najlepiej smakuje na trzeci dzień od przygotowania – po wystudzeniu przechowywać je należy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Moje Wypieki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!