//

Ciasto czekoladowe

Cudowne, najzwyklejsze na świecie, czekoladowe ciasto na tyle podbiło moje serce, że piekłam je tydzień po tygodniu. Nie jest to zwykły, kakaowy murzynek, bo szukając ciasta idealnie czekoladowego, moje próby nie obyły się bez różnego rodzaju murzynków - ale to nigdy nie było to, murzynek na samym kakao to po prostu murzynek i zawsze, mimo cudnego smaku, zabraknie mu tej czekoladowej nuty. To ciasto jest świetne, choć przyznam szczerze, że najlepiej nam smakowało tak na trzeci, a nawet czwarty dzień po upieczeniu - smak czekolady się utrwalił, a dodatkowo ciasto nabrało nieco wilgoci od polewy - pycha :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 24x28 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
40+10
Czas całkowity (min):


Ciasto:
120 g masła
1,5 szklanki* drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej (można pominąć)
110 g gorzkiej czekolady - użyłam zwykłej gorzkiej
260 g mąki pszennej
35 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki* mleka

Polewa:
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki gorzkiego kakao
6 łyżek cukru

*szklanka to u mnie zawsze 250ml





Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Blachę 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 165°C góra/dół.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestudzenia (do ciasta dodaję ciepłą i płynną).

Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, miksując wbić jajka po jednym, dodać też wanilię. Dalej miksując, powoli wlewać czekoladę, a następnie na najniższych obrotach miksera, naprzemiennie dodawać porcje mieszanki mącznej i mleka, aż do wykończenia składników i powstania jednolitego ciasta.

Masę przelać do przygotowanej blachy, wstawić na środkową półkę piekarnika i piec około 40 minut lub do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w rondelku, gotować na średnim ogniu, mieszając rózgą, aż powstanie gęsta, lśniąca masa o charakterystycznym aromacie – trwa to około 10 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu rozprowadzić na nim polewę. Odstawić do wystudzenia. Ciacho najlepiej smakuje na trzeci dzień od przygotowania – po wystudzeniu przechowywać je należy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Moje Wypieki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe