Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe:
580g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
50g świeżych drożdży
120g cukru
40g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
1 jajo i 3 żółtka
szczypta soli
Kruszonka:
120g miękkiego masła
ok. 160g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki)
120g cukru pudru
Dodatkowo:
30g masła roztopionego - do posmarowania ciasta
Mleko podgrzać, by było letnie, wymieszać je z 1/3 cukru, pokruszonymi drożdżami i 1/3 ilości mąki, mieszać do powstania gęstej masy, odstawić na 15-20 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć. Wtedy też dodać resztę mąki, cukru, masło, jajko i żółtka, i szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zarabiać ręką – ciasto powinno być rzadkie, klejące, ale łatwo odchodzić od dłoni.
Wyrabianie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru oraz 1/3 mąki i masło, podgrzewać – 3 min., 37°C, o. 2. Zostawić rozczyn na 15 minut, by zaczął rosnąć. Po tym czasie wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajko i żółtka, i szczyptę soli i wyrobić – 2 min., o. Interwał.
—
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na co najmniej 40-60 minut w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.
W międzyczasie zrobić kruszonkę – miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem pudrem, wstawić do lodówki. (w TM 1 min., o. Interwał, w razie potrzeby dognieść ręcznie).
Kiedy ciasto wyrośnie, blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto chwilkę zagnieść, wyłożyć na blachę, zwilżoną dłonią rozpłaszczyć i wyrównać wierzch, posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce, by dalej rosło – od razu nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje, wstawić blachę do piekarnika, piec 35-40 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni*.
Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i z blachy przełożyć na kratkę by wystygło.
*Jeśli w czasie pieczenia wierzch za mocno się zarumienił, to można przykryć go folią aluminiową i piec dalej.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!