//

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Całe życie, a przynajmniej odkąd pamiętam, marzyłam o tym, by upiec takie ciasto drożdżowe. Właśnie takie, którego smaku, konsystencji, miękkości i wielu pozostałych parametrów, nie da się opisać. Mocno pachnące drożdżami, z ogromną ilością kruszonki - obowiązkowo. Wybaczcie, ale po zjedzeniu pierwszego, jeszcze lekko ciepłego kawałeczka, z dużą ilością masła i w towarzystwie mleka, nie jestem w stanie wykrzesać więcej słów. Jestem pewna, że to ciasto będzie u nas częstym gościem - i założę się, że u Was też, kiedy tylko upieczecie je po raz pierwszy i przeniesie Was w świat dzieciństwa, w którym Wasze babcie wypiekały właśnie takie ciasto!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 25x35 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto drożdżowe:
580g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
50g świeżych drożdży
120g cukru
40g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
1 jajo i 3 żółtka
szczypta soli

Kruszonka:
120g miękkiego masła
ok. 160g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki)
120g cukru pudru

Dodatkowo:
30g masła roztopionego - do posmarowania ciasta





Mleko podgrzać, by było letnie, wymieszać je z 1/3 cukru, pokruszonymi drożdżami i 1/3 ilości mąki, mieszać do powstania gęstej masy, odstawić na 15-20 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć. Wtedy też dodać resztę mąki, cukru, masło, jajko i żółtka, i szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zarabiać ręką – ciasto powinno być rzadkie, klejące, ale łatwo odchodzić od dłoni.

Wyrabianie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru oraz 1/3 mąki i masło, podgrzewać – 3 min., 37°C, o. 2. Zostawić rozczyn na 15 minut, by zaczął rosnąć. Po tym czasie wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajko i żółtka, i szczyptę soli i wyrobić – 2 min., o. Interwał.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na co najmniej 40-60 minut w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

W międzyczasie zrobić kruszonkę – miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem pudrem, wstawić do lodówki. (w TM 1 min., o. Interwał, w razie potrzeby dognieść ręcznie).

Kiedy ciasto wyrośnie, blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto chwilkę zagnieść, wyłożyć na blachę, zwilżoną dłonią rozpłaszczyć i wyrównać wierzch, posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać kruszonką, odstawić w ciepłe miejsce, by dalej rosło – od razu nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje, wstawić blachę do piekarnika, piec 35-40 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni*.

Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i z blachy przełożyć na kratkę by wystygło.

 

*Jeśli w czasie pieczenia wierzch za mocno się zarumienił, to można przykryć go folią aluminiową i piec dalej.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką