Ciasto francuskie z jabłkami
600g ciasta francuskiego (o przygotowaniu domowego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście - link do przepisu poniżej)
Nadzienie:
2 średnie jablka (po ok. 200g)
2 płaskie łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cyrtyny
Ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
gruby cukier do wypieków lub trzcinowy, do posypania
ewentualnie: cukier puder
Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 210°C góra/dół, balchę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 2-3mm – kształt i długość zależą od tego, jakie ciasteczka przygotowujemy – ja robiłam okrągłe o średnicy 7,5cm, ale można też zrobić prostokątne, kwadratowe. Rozwałkowane ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połowie układać nadzienie, a drugim płatem przykrywać, ugnieść ciasto wokół nadzienia i pociąć ciasto na „nadziane” kształty, skleić brzegi za pomocą widelca.
Ciastka układać na blasze, każde naciąć ostrym nożem i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem, wstawić blachę do piekarnika i piec 12-15 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasteczka wyjąć od razu i studzić na kratce.
Moje uwagi:
1. Użyłam grubego cukru do wypieków, który niedawno kupiłam sobie w niemieckim sklepie (podczas powrotu ze szkolenia w Londynie) – jest wspaniały, ale trudno dostępny, więc zamiast niego można użyć cukru trzcinowego (nie roztapia się tak łatwo jak zwykły, biały cukier).
2. Dla uroku, kiedy ciastka całkiem ostygną, można oprószyć je cukrem pudrem.
3. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blasze, należy rozłożyć je na dwie blachy, ale każdą piec oddzielnie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!