Ciasto „Kubanka”
Krem maślany:
500ml zimnego mleka
opcjonalnie: 1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
200g masła w temp. pokojowej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki Nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
Biszkopt:
4 jajka wielkości M (oddzielić białka od żółtek)
szczypta soli
2/3 szklanki cukru (140g) z wanilią (domowego)
1/2 szklanki mąki pszennej (75g)
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
500g śmietanki słodkiej kremówki 30 lub 36% (mocno schłodzonej!)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
Poncz:
100ml mocnej kawy z ekspresu
2-3 łyżki rumu
Ponadto:
pół opakowania herbatników maślanych (u mnie 18 sztuk)
pół opakowania herbatników maślanych o smaku kakaowym (też 18 sztuk)
250g powideł śliwkowych (miałam domowej roboty)
gorzkie kakao, mleczna lub gorzka czekolada do posypania wierzchu
Zaczynamy od przygotowania budyniu na krem maślany: 250ml mleka zmiksować za pomocą blendera z żółtkami i obiema mąkami, resztę mleka wlać do rondla, dodać przekrojoną laskę wanilii wraz z wydrążonymi ziarenkami, doprowadzić w garnku do wrzenia, cały czas mieszając, do gorącego, wlewać mieszankę mleczno-mączną. Gotować całość, energicznie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń i straci mączny smak. Zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i wystudzić do temperatury pokojowej.
Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół, blachę 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt: mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać cukier po łyżce, a kiedy piana będzie lśniąca, dodawać żółtka po jednym. Wyjąć mikser, wsypać mieszankę mączną i bardzo powoli i delikatnie, ale dokładnie, za pomocą trzepaczki, wymieszać masę do połączenia składników. Przełożyć masę do blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec 40 minut, po upieczeniu od razu wyjąć, upuścić na podłogę z wysokości ok. 40 cm i wyjąć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
Kiedy biszkopt ostygnie wymieszać składniki ponczu (schłodzone) i przygotować krem maślany: masło ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą, białą masę – cały czas ubijając, dodawać łyżką przygotowany wcześniej budyń, ubijać aż do wykończenia składników, na samym końcu dodać Nutellę i zmiksować na jednolitą masę.
Składanie ciasta: Biszkopt wyjąć z papieru do pieczenia. Ułożyć go w tej samej blasze, w której się piekł spodem do góry, nasączyć ponczem – dokładnie, ale bez przesady :) Na biszkopt wyłożyć krem maślany i równomiernie go rozprowadzić, na krem położyć herbatniki maślane, posmarować je równą warstwą powidłami śliwkowymi, ułożyć herbatniki kakaowe. Wstawić ciasto do lodówki.
Śmietana i wykończenie: Schłodzoną śmietankę chwilę miksować na najwyższych obrotach – wsypać cukier puder i śmietan-fix i ubić na sztywno. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki, wyrównać wierzch, przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej noc. Ciasto posypać gorzkim kakao lub startą czekoladą tuż przed samym podaniem.
Moje uwagi:
1. Śmietanka do ubijania musi być maksymalnie schłodzona – lepiej włożyć ją do lodówki na co najmniej jeden dzień przed przygotowaniem ciasta.
2. Blachę należy wyłożyć folią spożywczą, by ciasto nie przeszło smakiem metalu – czasem to się zdarza, szczególnie przy blachach używanych już wielokrotnie.
Przepis znalazłam na blogu Zjemto.blox.pl.
>>POBIERZ PDF<<, by wydrukować przepis.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!