//

Ciasto marchewkowe

To moje pierwsze marchewkowe ciasto w życiu, ale przyznać muszę, że wyszło przepyszne, takie wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i nie za słodkie. Uwielbiam przepisy Marthy Stewart, szczególnie na ciasta, są tak idealne jak ona sama :) Dlaczego właśnie ajurwedyjskie? Moja mamuśka kupiła niedawno ajurwedyjską herbatkę i właśnie tak smakuje to ciasto i pachnie! :) To kolejne już ciasto, które wykonałam z jej przepisu i w ramach jesiennych wypieków polecam Wam także piernik dyniowy, od którego się nie oderwiecie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
65


60g miękkiego masła
1/2 szklanki trzcinowego cukru
2 jajka (należy je wyjąć 2 godziny przed przygotowaniem)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty (przepis na ekstrakt jest TUTAJ)
150g obranej ze skórki marchwi
205g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli





Nastawić piekarnik na 175 stopni, keksówkę (12x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie dwie keksóweczki 5x15cm).
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski przesiać mąkę z przyprawami, solą, proszkiem i sodą, wymieszać z marchewką.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, ucierając wbić jajka jedno po drugim i zmiksować do uzyskania jednolitego puchu.
Do masy dodać mieszankę mączną z marchewką i całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika, piec 30-45 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłożyć na kratkę i pozwolić mu ostygnąć.
Ja swoje ciasto pokryłam ubitą bez cukru śmietanką i kawałkami świeżej marchewki.

THERMOMIX
Nastawić piekarnik na 175 stopni, keksówkę (12x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie dwie keksóweczki 5x15cm).

Marchew podzielić na kawałki, włożyć do naczynia miskującego i zmiksować – obroty poz. 5, czas 10 sek. Przełożyć marchew do miski, wymieszać z przesianą mąką, przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.

Misę Thermomixa przepłukać, przetrzeć suchą ściereczką, włożyć masło, wsypać cukier i utrzeć – obroty poz. 2, czas 2 min. – po czym po upływie 1 minuty wbić po kolei jajka.
Otworzyć naczynie, wsypać suche składniki i nastawić urządzenie na – obr. 4 mieszanie, czas 1 min.

Ciasto zamieszać kopystką i przelać do formy. Wstawić do piekarnika, piec 40-60 minut, aż do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić w formie na 5 minut, po czym wyłożyć na kratkę i pozwolić mu ostygnąć.

 

Przepis Marthy Stewart.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe