Ciasto „Maxi King”



Masa mleczna:
250g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka w proszku (miałkiego, nie granulowanego)
400g twarogu sernikowego z wiaderka (w temp. pokojowej)
Masa krówkowa:
400g masy krówkowej
2 łyżki słodkiej śmietanki
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
150g orzeszków ziemnych prażonych (solonych lub nie)
Ponadto:
herbatniki maślane (4 warstwy herbatników po 16 szt. na tę blachę)

Blachę 24×28 cm wyściełać szczelnie folią spożywczą, na dnie ułożyć herbatniki. Masę krówkową umieścić w rondlu, dodać śmietankę i podgrzewać, mieszając aż będzie gładka i jednolita, odstawić.
Masa mleczna (wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę – pokojową): Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, białą masę, cały czas miksując, dodawać naprzemiennie mleko w proszku i serek, miksować aż składniki się połączą i utworzą gładki krem. Połowę kremu wyłożyć na herbatnikach, masę przykryć herbatnikami, wstawić do lodówki na 30 minut.
Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, ułożyć herbatniki (tę warstwę można pominąć i od razu wyłożyć krem na krówkę) i wyłożyć resztę kremu mlecznego, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki.
Czekolady rozpuścić w śmietance na gładko. Orzechy posiekać i dodać do czekolad, dobrze wymieszać i rozsmarować równą warstwą na wierzchu ciasta. Schładzać w lodówce co najmniej 1 dobę.
Ciasto wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem.
Przepis znalazłam na blogu Elizy – Moje Pasje.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!