//

Ciasto na pizzę II

Któż z nas nie przepada za domową pizzą? Zrobienie jej nie jest wcale takie trudne. Niejednokrotnie jednak przekonałam się, że przygotowanie dobrego jakościowo i smakowo ciasta to nie taka oczywista sprawa, choć te błędy nie należały do mnie, to ciągle dążyłam do idealnej receptury, myślę, że ta jest niemalże u podnóży tego, do czego dążę. W zależności od tego, jakiego rodzaju mąki użyjemy, ciasto będzie miało inną strukturę po upieczeniu - jeżeli użyjemy mąki na pizzę typu "00", ciasto będzie bardzo puszyste i będzie bardzo w guście tych, którzy wolą smak domowej pizzy, natomiast z mąką pszenną typu 750 (chlebową) ciasto będzie bardziej zbliżone do tego pieczonego w dobrej pizzerii, będzie miało smak zbliżony do tej pieczonej na kamieniu w piecu opalanym drewnem, również będzie bardzo puszyste, ale z zewnątrz ciasto będzie bardziej chrupiące, niż to upieczone na mące "00". Pamiętajmy też, że jeśli chodzi o ilość składników na pizzy, to minimalizm nadal jest w modzie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 400g surowego ciasta
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


270g mąki pszennej na pizzę typ "00" (lub pszennej chlebowej typ 750) + 1 łyżka na zaczyn
1 płaska łyżeczka soli (bardzo płaska)
170ml letniej wody
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

oliwa do posmarowania ciasta i blachy





Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i 1 łyżką mąki, zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu, aż zaczyn się spieni. Mąkę wymieszać i przesiać z solą, zrobić dołek, wlać oliwę i zaczyn i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od naoliwionych dłoni.

THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże, wsypać cukier, łyżkę mąki i wlać wodę, nastawić – czas 1 min., 37°C, o. 2-3, a następnie zostawić zaczyn w naczyniu na 10 minut aż się spieni. Po tym czasie dodać oliwę, mąkę wymieszać z solą i przesiać do naczynia miksującego i wyrabiać – czas 2 min., o. Interwał. Dalej postępować jak poniżej.


Z ciasta uformować kulę, posmarować je oliwą, włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić  w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, nastawić piekarnik na 220°C góra/dół z termoobiegiem, blachę wysmarować niewielką ilością oliwy (za pomocą pędzelka) i rozprowadzić ciasto rozgniatając je palcami i nasadami dłoni, aż do uzyskania pożądanej grubości (ciasto podwoi grubość w czasie pieczenia). Ciasto przykryć folią na czas przygotowania składników. Odkryć, posmarować placek sosem, poukładać składniki i wstawić całość do piekarnika – piec 15-20 minut, aż brzegi będą mocno zarumienione. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto na pizzę II
  • Ciasto na pizzę II
  • Ciasto na pizzę II
  • Ciasto na pizzę II
  • Ciasto na pizzę II