Ciasto na pizzę II



270g mąki pszennej na pizzę typ "00" (lub pszennej chlebowej typ 750) + 1 łyżka na zaczyn
1 płaska łyżeczka soli (bardzo płaska)
170ml letniej wody
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
oliwa do posmarowania ciasta i blachy

Drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i 1 łyżką mąki, zostawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu, aż zaczyn się spieni. Mąkę wymieszać i przesiać z solą, zrobić dołek, wlać oliwę i zaczyn i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od naoliwionych dłoni.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć pokruszone drożdże, wsypać cukier, łyżkę mąki i wlać wodę, nastawić – czas 1 min., 37°C, o. 2-3, a następnie zostawić zaczyn w naczyniu na 10 minut aż się spieni. Po tym czasie dodać oliwę, mąkę wymieszać z solą i przesiać do naczynia miksującego i wyrabiać – czas 2 min., o. Interwał. Dalej postępować jak poniżej.
Z ciasta uformować kulę, posmarować je oliwą, włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, nastawić piekarnik na 220°C góra/dół z termoobiegiem, blachę wysmarować niewielką ilością oliwy (za pomocą pędzelka) i rozprowadzić ciasto rozgniatając je palcami i nasadami dłoni, aż do uzyskania pożądanej grubości (ciasto podwoi grubość w czasie pieczenia). Ciasto przykryć folią na czas przygotowania składników. Odkryć, posmarować placek sosem, poukładać składniki i wstawić całość do piekarnika – piec 15-20 minut, aż brzegi będą mocno zarumienione. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!