//

Ciasto na pizzę

Ciasto z przepisu, który zaraz podam wychodzi mięciutkie, elastyczne, gładkie, ładnie wyrasta, a kiedy się upiecze na zewnątrz jest chrupiące (NIE TWARDE), a w środku miękkie i puszyste :) Przepis na ciacho mam z książki "Dobre gotowanie" od TM31

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35 + wyrastanie


160ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
300g mąki
½ łyżeczki soli





Drożdże rozprowadzamy w wodzie z dodatkiem cukru i wlewamy do mąki wymieszanej z oliwą i solą. Ciasto dobrze i długo zagniatamy, aż będzie pulchne, ale gładkie i elastyczne. Pamiętać trzeba, że im dłużej zagniata się ciasto drożdżowe tym jest ono delikatniejsze i ma w sobie więcej powietrza, więc jest t ciasto dla prawdziwych pasjonatów pizzy, bądź dla osób bardzo cierpliwych i wytrwałych, albo dla osób posiadających odpowiedni sprzęt.

 

THERMOMIX

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia, wyrabiać – czas 2 min., obr. Interwał.

Wyrobione ciasto smarujemy olejem i wkładamy do dużej miski, przykrywając wilgotną ściereczką, zostawiając w ciepłym miejscu, bezpiecznym od przeciągów. Czas rośnięcia jest zależny od wielu czynników, dlatego czekamy, aż ciasto po prostu podwoi swoją objętość, po tym czasie możemy rozwałkować ciasto na przygotowanej wcześniej blasze, posmarować sosem pomidorowym (w przypadku klasycznej pizzy) i ułożyć ulubione składniki.

 

Pizzę piec około 15 minut w 220 stopniach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto na pizzę