Ciasto orzechowo-dyniowe
100g obranych orzechów włoskich
200g surowej, oczyszczonej dyni
1 jajko
50g masła, stopionego i przestudzonego
150g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (osobiście dodałam ziarenka ze świeżej laski wanilii)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki soli
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy bardzo drobno posiekać. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zmiksować w misce z jajkiem, przestudzonym masłem i cukrami. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami i całość ponownie zmiksować.
Przełożyć ciasto z miski do formy, wyrównać wierzch i wstawić do pekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczone ciasto można od razu wyjąć, przełożyć z formy na kratkę do studzenia, a gdy wystygnie oprószyć cukrem puderm.
Przzepis na domowy cukier waniliowy – PO KLIKNIĘCIU.
THERMOMIX:
Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, zmiksować – 4s., o. 5. Przełożyć na talerzyk. Włożyć pokrojoną w kostkę dynię i zmiksować – 5s., o. 5. Dodać przyprawy, cukier trzcinowy i waniliowy, przestudzone masło oraz wbić jajko i wymieszać – 10s., o. 4.
Do masy w naczyniu wsypać rozdrobnione wcześniej orzechy, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać – 20s., o. 4. Wygarnąć ciasto do formy za pomocą kopystki, wyrównać wierzch i wstawić do pekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczone ciasto można od razu wyjąć, przełożyć z formy na kratkę do studzenia, a gdy wystygnie oprószyć cukrem puderm.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!