Ciasto piegus



8 białek ze średnich jaj
szczypta soli
150 - 170g cukru pudru
150g mąki pszennej
125g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
masło i bułka tarta do keksówki

Piekarnik nastawić na 175-180 stopni, keksówkę wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić, by przestygło.
Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po trochu cukier puder, ubić na sztywno. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Za pomocą łopatki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę z białek z mieszanką mączną. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać masło, wymieszać tylko do połączenia składników.
Przelać ciasto do keksówki, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut – jeśli za szybko ciasto się zarumieni, można je przykryć folią aluminiową i piec dalej – do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika, a po 5 minutach przełożyć z formy na kratkę, by wystygło.
Przepis znalazłam na blogu Ani „Mops w kuchni„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!