//

Ciasto piegus

Ciasto piegus to nie tylko sprytne, ale i efektowne wykorzystanie białek. Zdarza mi się, że robię sosy czy ciasta z samych żółtek, a białka zamrażam, by później zrobić z nich na przykład bezy, ale ile razy można robić beziki czy Pavlovą? No właśnie :) To ciasto to fantastyczna propozycja na weekendowy wypiec czy nawet jako babka na Wielkanoc. Przepis znalazłam na blogu Ani "Mops w kuchni" i serdecznie Wam polecam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
keksówka 35x11 cm
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
50


8 białek ze średnich jaj
szczypta soli
150 - 170g cukru pudru
150g mąki pszennej
125g suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła

masło i bułka tarta do keksówki





Piekarnik nastawić na 175-180 stopni, keksówkę wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić, by przestygło.

Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po trochu cukier puder, ubić na sztywno. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Za pomocą łopatki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę z białek z mieszanką mączną. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewać masło, wymieszać tylko do połączenia składników.

Przelać ciasto do keksówki, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut – jeśli za szybko ciasto się zarumieni, można je przykryć folią aluminiową i piec dalej – do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika, a po 5 minutach przełożyć z formy na kratkę, by wystygło.

Przepis znalazłam na blogu Ani „Mops w kuchni„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto piegus
  • Ciasto piegus