Ciasto szachownica
Biszkopt jasny:
3 duże jajka
2/3 szklanki cukru (140g) dałam domowy waniliowy
1 szklanka mąki pszennej (150g)
6 łyżek oleju
6 łyżek gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
do przepisu na jasny biszkopt dodać 2 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
900 ml zimnego mleka
opcjonalnie: 1 laska wanilii
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
10 łyżek cukru pudru
300g masła w temp. pokojowej
Ponadto:
80g mlecznej czekolady do posypania wierzchu
Krem – część I: szklankę mleka zmiksować za pomocą blendera z żółtkami i obiema mąkami, resztę mleka zagotować w garnku z przekrojoną laską wanilii i wydrążonymi z niej ziarenkami – jak mleko zacznie wrzeć, wyjąć laskę i energicznie mieszając, wlać mieszankę mączną. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, zwarty budyń i straci mączny smak. Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół.
Przygotować jasny biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę na najwyższych obrotach (8-10 minut), dalej miksując wlać olej i gorącą wodę, mikser odstawić, do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wlać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut, po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, upuścić blachę z wysokości ok. 30cm i wyjąć biszkopt na kratkę, by wystygł.
Ciemny biszkopt: przygotować identycznie jak biszkopt jasny (ale do mąki dodać kakao) i tak samo piec i studzić.
Krem – część II: masło ubić z cukrem pudrem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Za pomocą łyżki dodawać wcześniej przygotowany budyń, cały czas ubijając – należy budyń dodawać małymi porcjami. Miksować aż do połączenia wszystkich składników na gładki, jednolity krem.
Składanie ciasta: Biszkopty ułożyć na sobie i za pomocą długiej linijki lub deski pokroić na 6 równych pasów, biszkopty bardzo delikatnie rozłożyć. Ułożyć pierwszą warstwę z dwóch pasków jasnych i dwóch ciemnych, w ok. 0,4-cm odstępach, posmarować je kremem z wierzchu i tak, by krem wypełnił przerwy między paskami. Ułożyć na przemian drugą warstwę pasów biszkoptowych, pokryć ją tak samo kremem i ułożyć trzecią warstwę, pokryć kremem wierzch, wypełnić przerwy między pasami i boki. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej noc – pod przykryciem albo zabezpieczone folią, by krem nie obsechł.
Przed podaniem ciasto posypać startą czekoladą.
Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię i zmodyfikowałam krem (oryginał na Arabeska waniliowa).
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!