Ciasto z figami i rozmarynem
2 jaja
100g cukru
150ml ciepłego mleka
300g mąki pszennej tortowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
szczypta soli
100g roztopionego i przestudzonego masła
4-5 fig
kilka gałązek rozmarynu
Blachę (u mnie ok. 20×22) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z solą i suszonymi drożdżami. Jaja roztrzepac z cukrem, wlać letnie mleko i dodać mieszankę mączną, ciasto wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki – będzie luźne i rzadkie (nie wolno zwiększyć ilości mąki). Dodać masło i skórke z cytryny, kilka listków rozmarynu i wymieszać bardzo dokładnie.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić na 1 godzinę, po tym czasie znów wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać ciasto w formie.
Oczyszczone figi pokroić na ćwiartki, poukładać ciasno na cieście, posypać listkami rozmarynu, przykryć całość ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić ciasto i piec 45 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygło.
THERMOMIX:
W naczyniu miksującym umieścić jaja i cukier, zmiksować – 1 min., o. 3.
Wlać ciepłe mleko, dodać skórkę z cytryny i rozmaryn, wsypać mąkę wymieszaną z solą i drożdżami i całość wymieszać – 2 min., o. Interwał.
Wlać ostudzone masło i wymieszać – 1 min., o. 3. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać ciasto w formie.
Oczyszczone figi pokroić na ćwiartki, poukładać ciasno na cieście, posypać listkami rozmarynu, przykryć całość ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić ciasto i piec 45 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygło.
Przepis z bloga Pieprz czy wanilia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!