Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto:
250g masła
200g cukru
3 łyżki wody
2 szklanki mąki (ok. 340g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
Dodatkowo:
6 średniej wielkości słodkich jabłek
cynamon
drobny cukier
Jabłka obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych, naciąć delikatnie z wierzchu, odłożyć na bok. Piekarnik nastawić na 170°C góra/dół. Blaszkę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i wodą i podgrzewać, aż masa się zagotuje i stanie się biała. Mikser umieścić w misce z mąką (i jajkami), zacząć miksować i wlewać powoli maślaną masę, zmiksować wszystko razem do połączenia składników.
Gotową masę wylać do przygotowanej blachy, ułożyć jabłka wypukłą stroną do góry, oprószyć je odrobiną cynamonu i cukru. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, by wystygło.
Przestudzone ciasto podawać oprószone cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!