Crème brûlée
50g mleka
200g śmietanki słodkiej (ilość % bez znaczenia)
25g białego cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Mleko, śmietankę i żółtka umieścić w rondelku, dobrze rozmieszać trzepaczką, dodać biały cukier, wanilię przekroić, wydrążyć z niej ziarenka i całość włożyć do rondelka.
Całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas, powoli mieszając – około 15-20 minut, aż krem lekko zgęstnieje.
Przelać krem do kokilek (nie rośnie, więc może być po brzeg), wstawić do większej blaszki i napelnić ją wodą do połowy wysokości kokilek. Nastawić piekarnik na 120 stopni i do nagrzanego wstawić blachę z kokilkami, trzymać w piekarniku 50 minut.
Kokilki wyjąć na blat, pozwolić im ostygnąć i wstawić całość na 3-4 godziny do lodówki (polecam na całą noc!!).
Po tym czasie oprószyć wierzch cukrem trzcinowym i opalić specjalnym palnikiem, podawać od razu.
THERMOMIX
Mleko, śmietankę i żółtka umieścić w naczyniu miksującym, dodać cukier i wymieszać – 10s, obr.odwrotne, o. 5.
Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć z niej ziarenka i całość włożyć do naczynia miksującego – podgrzewać – 15min., 90 stopni, o. 2.
Przelać krem do kokilek (nie rośnie, więc może być po brzeg), wstawić do większej blaszki i napelnić ją wodą do połowy wysokości kokilek. Nastawić piekarnik na 120 stopni i do nagrzanego wstawić blachę z kokilkami, trzymać w piekarniku 50 minut.
Kokilki wyjąć na blat, pozwolić im ostygnąć i wstawić całość na 3-4 godziny do lodówki (polecam na całą noc!!).
Po tym czasie oprószyć wierzch cukrem trzcinowym i opalić specjalnym palnikiem, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!