//

Crepes – naleśniki francuskie

Bardzo długo zastanawiałam się, czym tak właściwie różnią się naleśniki francuskie (tzw. crepes) od naszych polskich, tradycyjnych naleśników. Zwykłe naleśniki, które zawsze robię są takie po prostu naleśnikowe, mięciutkie, puszyste, troszeczkę grubsze. Francuskie natomiast wyszły mniej puszyste, cieniutkie (ok. 1mm grubości - gdyby były grubsze były by po prostu niesmaczne!), ale są przepyszne! :) Przepis (z moją drobniutką zmianą) pochodzi z książki "Celebrating pancakes, waffles and crepes" autorstwa Avner Laskin.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 13 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


2 jajka
2 łyżeczki roztopionego masła
280ml zimnego mleka
szczypta soli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
140g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru





Mąkę przesiać przez sito z cukrem pudrem i odstawić.

W dużej misce zmiksować jajka z roztopionym masłem i mlekiem, dodać sól i (jeśli dodajemy) wanilię), cały czas miksując wsypywać powoli mąkę. Zmiksować całość na gładką masę i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto dobrze zamieszać, patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i wlewać porcje ciasta, rozlewając je po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, usmażone przekładać na talerz.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Crepes – naleśniki francuskie
  • Crepes – naleśniki francuskie