Crepes – naleśniki francuskie



2 jajka
2 łyżeczki roztopionego masła
280ml zimnego mleka
szczypta soli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
140g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać przez sito z cukrem pudrem i odstawić.
W dużej misce zmiksować jajka z roztopionym masłem i mlekiem, dodać sól i (jeśli dodajemy) wanilię), cały czas miksując wsypywać powoli mąkę. Zmiksować całość na gładką masę i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dobrze zamieszać, patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i wlewać porcje ciasta, rozlewając je po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, usmażone przekładać na talerz.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!