//

Crostini z ricottą i borówkami

Jeśli lubicie śniadania na słodko - to może być drobiazg specjalnie dla Was. Pieczone borówki i ricotta okazały się być idealnym, wręcz stworzonym dla siebie duetem. Mogą być one także przystawką dla gości albo przekąską przy romantycznej kolacji :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10-15 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 mała bagietka lub pół dużej
1 opakowanie (400g) sera ricotta
pół szklanki świeżych borówek
oliwa
syrop klonowy





Piekarnik nastawić na 190°C góra/dół. Bagietkę pokroić w kromki (ukośne lub poprzeczne) o grubości ok. 0,7mm. Ułożyć obok siebie na kratce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą kromkę posmarować oliwą za pomocą pędzelka, a za pomocą łyżki nałożyć porcję ricotty i lekko ją rozpłaszczyć. Na serze poukładać borówki – niezbyt dużo, by tylko przełamały smak. Wierzch skropić syropem klonowym. Wstawić kratkę do piekarnika i piec 5-7 minut, aż grzanki zrobią się chrupkie.

Upieczone crostini wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Crostini z ricottą i borówkami
  • Crostini z ricottą i borówkami