Crumble z truskawkami
Truskawki... oszalałam! Zjedliśmy ich w tym sezonie już około 5 kilo, a może nawet więcej? Crumble, koktajle, frużelina... i mam jeszcze trochę pomysłów na ich wykorzystanie :) Dziś jeden z najprostszych. Crumble idealne jest na śniadanie, nawet podane z lodami waniliowymi - koniecznie z lodami! :)
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25
Owoce:
8 świeżych, soczystych truskawek
szczypta mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
6 łyżek mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Z roztopionego masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, mieszając składniki łyżką, aż powstanie grudkowata konsystencja, wstawić całość do lodówki.
Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, rozłożyć na desce i oprószyć mąką ziemniaczaną, przemieszać dłonią i włożyć do kokilek. Owoce przykryć kruszonką i wstawić całość do piekarnika, piec 15 minut – podawać na gorąco.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!