Cytrynowe pancakes



1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
starta skórka z 1 cytryny
1 szklanka zimnego mleka
2 jajka
4 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła

W misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem, sodą i skórką cytrynową.
W drugiej misce wymieszać lemon curd z cukrem, wbić jajka i roztrzepać, na koniec wlać mleko i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszac trzepaczką na gładką masę, cały czas mieszając wlewać roztopione masło.
Smażyć placuszki na suchej patelni na rumiano z obydwu stron. Podawać można z lemon curd lub masłem.
Do wykonania tych placuszków polecam domowy lemon curd.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!