//

Cytrynowe pancakes

Ostatnio szaleję na punkcie różnego rodzaju placuszków. Celebrujemy nimi niemalże co drugie śniadanie, ale jak tu ich nie lubić, skoro są mięciutkie, pyszne i tak proste w przygotowaniu?

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
starta skórka z 1 cytryny
1 szklanka zimnego mleka
2 jajka
4 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła





W misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem, sodą i skórką cytrynową.

W drugiej misce wymieszać lemon curd z cukrem, wbić jajka i roztrzepać, na koniec wlać mleko i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszac trzepaczką na gładką masę, cały czas mieszając wlewać roztopione masło.

Smażyć placuszki na suchej patelni na rumiano z obydwu stron. Podawać można z lemon curd lub masłem.

Do wykonania tych placuszków polecam domowy lemon curd.

nalesniki żółte



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cytrynowe pancakes
  • Cytrynowe pancakes
  • Cytrynowe pancakes