Cytrynowy ekstrakt do ciast
1 cytryna z grubą skórką
1 łyżka cukru
120ml wódki lub rumu dobrej jakości
Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę, pokroić ją na owocu i delikatnie obrać, by się nie porwała.
Oczyścić skórkę z białych wewnętrznych części (odkrajając nożem), niepotrzebne wyrzucić, a żółtą część pokroić w drobną kosteczkę i umieścić w buteleczce, wsypać również cukier. Do miseczki wycisnąć bardzo dokładnie w dłoniach obraną cytrynę, wyjąć pestki, a sok wlać do buteleczki ze skórką i cukrem, postawić buteleczkę na co najmniej 2 godziny w ciepłym miejscu lub na grzejniku, by cukier się rozpuścił.
Po tym czasie buteleczką wstrząsnąć, wlać wódkę i wstawić do lodówki.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!