Czekoladowe muffiny z chilli
Muffiny:
60g gorzkiej czekolady
60g masła (82 lub 83% tł.)
1 jajko
4 łyżki cukru (może być trzcinowy)
90g mąki pszennej
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka suszonego, mielonego chilli
szczypta soli
100ml mleka w temperaturze pokojowej
60g czekoladowych gorszków lub posiekanej czekolady
Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Czekoladę rozpuścić z masłem – w rondelku lub na kąpieli wodnej, odstawić.
Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, chilli i solą oraz proszek i sodę.
W mniejszej miseczce umieścić jajko i cukier i całość ubić mikserem, na najwyższych obrotach na puszystą masę, cały czas ubijając, stopniowo wlewać czekoladę.
Tym samym mikserem zmiksować mieszankę mączną z mlekiem i wlewać stopniowo masę czekoladową, całość zmiksować na gładką masę, wsypać groszki czekoladowe i wymieszać.
Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Upieczone od razu wyjać z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę, by wystygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!