Czekoladowe muffiny z powidłami
Składniki do mieszanki suchej:
220g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki do mieszanki mokrej:
6 łyżek powideł śliwkowych (niesłodzonych)
6 łyżek płynnego, naturalnego miodu
6 płaskich łyżek cukru pudru
100g masła
1 jajo
150ml mleka
50g posiekanej, mlecznej czekolady
opcjonalnie: groszki czekoladowe
Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
W rondelku rozpuścić masło, odstawić, by przestygło. Do miseczki przesiać suche składniki, odstawić. W dużej misce wymieszać miód z powidłami i cukrem pudrem, wlać jeszcze letnie masło i wymieszać, wbić jajko, roztrzepać i wlać mleko, połączyć, aż mieszanka będzie jednolita. Do mokrej mieszanki przesiać suche składniki i całość dokładnie połączyć, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, wierzch można posypać groszkami czekoladowymi.
Wstawić blachę na środkową półkę piekarnika i piec muffiny ok. 20 minut, upieczone od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć na kratkę, by przestygły.
Muffiny były smaczniejsze na drugi dzień, przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!