Czekoladowe muffiny z wiśniami
60g gorzkiej czekolady
60g masła
100g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajo
90g cukru (polecam trzcinowy)
2 łyżki Amaretto
150ml kefiru
3 łyżki groszków czekoladowych
150 drylowanych wiśni
Nastawić piekarnik na 175 stopni, foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem, odstawić.
Do miski przesiać mąkę z solą, proszkiem, sodą i gorzkim kakao.
W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem i amaretto, wlać kefir i wymieszać, cały czas mieszając wlewać masę czekoladową. Wsypać mieszankę mączną i całość rozmieszać na gładką, jednolitą masę. Na samym końcu dodać groszki czekoladowe i wiśnie i całość wymieszać łyżką.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, wstawić całość do piekarnika i piec 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i przełozyć na kratkę, by przestygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!