//

Czosnkowo-serowy odrywany chlebek

Fantastyczny na imprezy, do grilla czy do przekąsek. Bardzo, bardzo aromatyczny i równie smaczny. Ten chlebek zrodził się w mojej głowie już dawno, ale dopiero ostatnio postanowiłam go zrobić. Podstawą do jego wykonania jest natłuszczenie ciasta, ja to zrobiłam przy pomocy oleju rzepakowego (który jest podstawą aromatyzującą całą potrawę), do którego dodałam płatki suszonych pomidorów, świeżo wyciśnięty czosnek, sól i posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Wyszedł fantastyczny!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Domi
Czas przygotowania (min):
85
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
110


Ciasto:
400g mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistą)
200ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
25g świeżych drożdży

Ponadto:
100ml oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku (obrane)
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach (można mocno wysuszone drobno posiekać)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii
100g startego, żółtego sera do posypania





Drożdże rozprowadzić w miseczce z cukrem i połową ciepłej wody, odstawić na 15 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, wlać wodę i rozczyn drożdżowy, zagniatać, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, by ciasto odchodziło od dłoni, włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Okrągłą tortownicę (26cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 180 stopni.

W miseczce wymieszać olej rzepakowy z bazylią, pietruszką, pomidorami oraz zmiażsżonym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek i pokroić na kawałki – dowolnej wielkości, im mniejsze, tym mniejsze będą się odrywać. Każdy kawałek dokładnie obtaczać w aromatyzowanym oleju i układać je obok siebie w tortownicy, kiedy wszytskie kawałki będą obtoczone, posypać całość żółtym serem.

Wstawić całość do piekarnika i piec 25-30 minut, upieczony chlebek od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Czosnkowo-serowy odrywany chlebek
  • Czosnkowo-serowy odrywany chlebek