Czosnkowo-serowy odrywany chlebek
Ciasto:
400g mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistą)
200ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
25g świeżych drożdży
Ponadto:
100ml oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku (obrane)
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach (można mocno wysuszone drobno posiekać)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii
100g startego, żółtego sera do posypania
Drożdże rozprowadzić w miseczce z cukrem i połową ciepłej wody, odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę z solą, wlać wodę i rozczyn drożdżowy, zagniatać, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, by ciasto odchodziło od dłoni, włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Okrągłą tortownicę (26cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 180 stopni.
W miseczce wymieszać olej rzepakowy z bazylią, pietruszką, pomidorami oraz zmiażsżonym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto zagnieść, uformować wałek i pokroić na kawałki – dowolnej wielkości, im mniejsze, tym mniejsze będą się odrywać. Każdy kawałek dokładnie obtaczać w aromatyzowanym oleju i układać je obok siebie w tortownicy, kiedy wszytskie kawałki będą obtoczone, posypać całość żółtym serem.
Wstawić całość do piekarnika i piec 25-30 minut, upieczony chlebek od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!