De volaille
Kotleciki:
1 filet z kurczaka (połowa piersi)
dwa kawałki sera żółtego (ukrojone podłużnie, by łatwo było zawinąć w mięsko)
2 łyżki masła (może być twarde)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie mogą być również inne, ulubione przyprawy, albo czosnek do środka
Do panierowania i smażenia:
bułka tarta
1 jajko roztrzepane w miseczce
tłuszcz (smalec, olej lub masło klarowane)
Pierś opłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć ręcznikim papierowym i położyć na desce. Ostrym, długim nożem, delikatnie przekroić w poziomie na dwie części.
Każdą część włożyć do woreczka foliowego, płasko ją rozkładając i bardzo delikatnie rozbić mięso tłuczkiem na płaski placek.
Położyć obok siebie filety, oprószyć je z obydwu stron solą i pieprzem, lekko wklepać. Na brzeg każdego kotleta położyć porcję masła i porcję sera, całość zwinąć, podwijając brzegi do środka.
W miseczce roztrzepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Na małej patelni rozgrzać dość sporą ilość tłuszczu (by kotlety były zanurzone do połowy podczas smażenia).
Mięsne roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć znów w bułce, delikatnie wyrównać je dłońki, tworząc równokształtne roladki i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć na niedużym ogniu 10-15 minut z obydwu stron na złoty kolor. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!